HTML

Boblbee

A Boblbee-termékekkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találod itt. www.szupertaska.hu
TÁJÉKOZÓDJ ÉS RENDELD MEG SAJÁT SZUPERTÁSKÁDAT!

Kérdezz MOST!

Friss topikok

2007.09.04. 10:34 boblbee

Táska és hátvédő egyben - motorosoknak

A termékek többsége megvásárolható!
Csatlakozz Te is a Boblbee-rajongók táborához!


Cikkünkben a motoros biztonság témakörét járjuk körbe a Boblbee szupertáskák vonatkozásában. Vagy fordítva, a Boblbee szupertáskák témakörét a motoros biztonság vonatkozásában.

A magyarországi motorosok ha a biztonság kérdése merül föl, pontosan tudják, hogy mire van szükségük. Az eszközt több néven is illetjük aszerint, hogy ki melyik zsargont használja:

Gerincvédő
Hátvédő
Hátprotektor
Gerincprotektor
     
 

Egy hagyományos gerincvédő
(kép: hjc.hu)

 


Próbáltál már a fentihez hasonló gerincvédővel a hátadon egy baseball-ütést? A hátadra... A 2006-os Sportkiállításon a Hungexpón 300 látogató röhögött, amikor ezt egy szupertáskával a hátán próbálhatta kis.

A gerinc és főként a gerincvelő igen kényes szervünk, motoros esésnél csigolyák törhetnek, zúzódhatnak, porladhatnak, ami már önmagában is súlyos sérülés, ráadásul és ekkor már csak egy hajszál választ bennünket a gerincvelő szakadásától, ami bénulást eredményez. Ez utóbbi ma még gyakorlatilag gyógyíthatatlan, csupán bíztató kutatási fázisokról lehet hallani.
Az angol nevén Back Protector egy speciális védőeszköz, melyet a motoros ruházat alá veszünk föl. Esésnél felfogja a surlódást és némileg tompítja egy a hátat ért ütés erejét.

Minden motoros a hátvédőt említi válaszában, ha megkérdezem: mit tesz a saját testi biztonsága érdekében.

Pedig a válasz csupán megszokáson alapszik.

Fel kell tenni ugyanis néhány teljesen tárgyilagos kérdést:
Kérdés: Esel a motorral és háttal nekicsúszol egy lámpaoszlopnak vagy az útpadkának. Védi-e a szokványos gerincvédő a hátadat az ütés erejétől?
Válasz: Nos, nem védi. A hátvédő elsősorban a surlódásnak áll ellent (helyesebb a hátvédő kopik - lassabban -, nem a hátad), de kiképzésével nincs felkészítve arra, hogy erőket vezessen el. Azokat némileg tompítva bár, de továbbadja a hátadnak.

Kérdés: Védi-e a táska az alsó, medencetáji csigolyákat?
Válasz: A hátvédő teljes védelmi spektrumának a legkevésbé hatékony szegmense vonatkozik az alsó/első csigolyákra. Tehát legkevésbé védi azokat, pedig összegörnyedt állapotban csúszva nagy esély van arra, hogy az első és legnagyobb erőhatások a gerincnek ezt a részét érik.

Világszerte, és immár Magyarországon is már elérhető egy másfajta elgondolású eszköz, ez pedig nem más mint a Boblbee Megalopolis szupertáska. A korábbi cikkek fényében talán már belátható, hogy miért is hívhatjuk ténylegesen szupertáskának, hiszen számtalan előnye és előnyös felhasználási aspektusa van, összehasonlíthatatlanul több mint bármilyen más táska esetén.

 



Lássuk a fenti kérdéseket a Boblbee Megalopolis szupertáskák tekintetében!



Kérdés:
Esel a motorral és háttal nekicsúszol egy lámpaoszlopnak vagy az útpadkának. Védi-e a szokványos gerincvédő a hátadat az ütés erejétől?
Válasz: Nem védi. A gerincvédő csak kismértékben vezeti el az ütés erejét, mivel a kialakítása elsősorban a súrlódási károsodás átvállalására teszi alkalmassá. Nincs benne erőkar, mely egy ütés erejét is elvezethetné.

Kérdés: Miben más a szupertáska ebben a tekintetben?
Válasz: A szupertáska nagyon hatékonyan vezeti el az ütés erejét, illusztrálja ezt több videó is, pl. a laptopos teszt. Lejjebb ecsetelem, hogyan.

Kérdés: Védi-e a szupertáska az alsó, medencetáji csigolyákat?
Válasz: Igen, védi. A táska héja lenyúlik a medencéig, és a hámszerkezete (mely a hátadhoz simul) pedig speciális, ortopédiai alapú kiképzést kapott, a medencénél ún. lumbáris támasztókkal.





Hogyan vezeti el a héj az ütés erejét?



A keményhéj kagyló alakú és rugalmas. A héj tömegközéppontja a héjon belül van, ezért amikor ütés éri, a kagyló egy tizedmásodpercre enyhén kinyílik. Ennek köszönhetően mire az ütés ereje elérné a hátadat - helyesebben a héj és a hátad közötti hámszerkezetet, mely tovább tompítja az ütés erejét -, az erő már nem a hátad felé hat, hanem a hátadtól kifelé balra és jobbra. Az erő megfeleződik, majd a két félvektor majdnem 90 fokot fordul, az ütésből így az erővektornak csupán néhány foknyi eredője jut el a háton lévő hámszerkezetig. Egyszerű szögfüggvényszámítással - F-szer sin(néhány fok) - az eredmény kb. 5-10%. Ezt a töredéket pedig a hámszerkezet tovább tompítja.

Lássuk, hogyan ütlegelik zenére a táskákat. Mi is kipróbáltuk, a baseball-ütő rosszabbul bírta.



A táska hátvédelme a neves németországú minősítő intézet, a TÜV tesztjén csillagos ötössel vizsgázott az EN 1621-2-es kategóriában.



Ami még kérdés: Elég ideig véd-e a táska a surlódástól? Nos, pontos adatot nem tudni, de a TÜV gerincvédő kategóriában vizsgálta a táskát, a kiváló eredmény tehát azt mutatja, hogy a TÜV által alapul vett határértékeken belül véd a táska. Ha ismered ezeket a határértékeket (pl. sebesség), oszd meg velem és ideírom. Addig is azért nem száguldoznék 350 km/h-val... Kivéve, ha ez a sebesség alatta van a TÜV argumentumainak.

Új cikk a témában: Egy motoros levele

Rendelj közvetlenül a márkaképviselettől a 06 30 332 5211-es számon!

Szólj hozzá!

Címkék: motor biztonság táska videó védelem hátizsák motorozás szupertáska boblbee hátitáska sebesség gerincvédő hátvédő hátprotektor gerincprotektor megalopolis motorsport protektor motoros esés


A bejegyzés trackback címe:

https://boblbee.blog.hu/api/trackback/id/tr90157046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása